fbpx

Duelkracht trainen voor voetbal

Inhoudsopgave

Duelkracht trainen voor voetbal

Wil jij meer duels winnen met voetbal? Lees dan zeker verder.

Voetbal is een contact sport, dat betekend dat je kracht moet gaan leveren in een omgeving waarbij een externe factor jou uit balans probeert te brengen. Dus je kan zo sterk zijn als je bent, maar als jouw balans niet goed is en je krijgt een klein tikje, dan val je al om. Wil je werken aan je duelkracht dan zou je het moeten gaan zoeken in een combinatie van de context waarin het voetbal plaats vindt, met een verstoring die je als het ware tegen kan houden. Vaak zijn die verstoringen kort te voelen als speler of keeper. Dat betekend dat je altijd opzoek moet gaan naar onvoorspelbaarheid in trainingsvormen.

Duelkracht is de kracht die je gaat leveren in een verstorende omgeving waar je op kan reageren. Kracht is altijd reactief, er gebeurd wat, je moet daar op kunnen inspelen en je moet in balans blijven. Balans is daar een grote factor in. Balans kun je uitsplitsen in: sta ik op één been of op twee benen wanneer de verstoring plaats vindt.

Voor duelkracht, moet je die rompstijfheid op gaan zoeken in een korte situatie waarin je verstoort wordt.

In de gym kun je dit bijvoorbeeld doen met: de pallof press:

Waarbij je iets naar je toetrekt en van je afduwt, zodat de lastarm groter wordt en je lichaam daarop moet reageren. Je moet je lichaam stil kunnen laten staan in de positie die je hebt. Dit kun je variëren met één voet voor, beide voeten naast elkaar of op één been.

Binnen ons online programma bouwen we dit progressief voor je op.

Meer weten over duelkracht? 🎧 Luister podcast #5: Hoe verbeter ik mijn duelkracht? Druk gelijk even op die ‘volgen’ knop, om niks te missen 😉

Duelkracht heeft een heel belangrijk facet in zich en dat is ‘rompstijfheid’ wat voorheen wel bekend stond als core stability. Op het moment dat jij tegen een weerstand aankomt in een korte verandering van jouw positie doormiddel van een schouderduw of iemand tegen je aanloopt moet je in staat zijn om die energie op te kunnen vangen en die energie wellicht kunnen gaan gebruiken voor je volgende handeling die kan plaatsvinden in het veld.

Met andere woorden: je rompstijfheid kun je zeker goed trainen in een weerstand situatie door te werken met elastieken of met kettlebells waar de onvoorspelbaarheid jouw lichaam doet uitdagen van ‘’hey ik word uitgedaagd maar ik kan met mijn eigen romp stabiliteit deze weerstand tegen gaan.’’ Vervolgens de transfer maken in een sport specifieke situatie met kleine positie of partijspellen om heel snel die duelkracht op te gaan zoeken.

Duelkracht verbeteren met planken?

Je moet het minder zoeken in de welbekende voetbal terminologie: planken. Planken is voorspelbaar in de situatie. Voetbal is juist onvoorspelbaar en in duelkracht is juist onvoorspelbaarheid één van de belangrijkste facetten. Het is een kort moment waarbij je uit balans wordt gebracht en daar moet je op kunnen reageren. Dus je moet ook die bewegingen op gaan zoeken in de gym die dat met zich meebrengen.

Bijvoorbeeld een aquabag: een waterzak gevuld met water waarbij je niet weet waar het water heen gaat kun je mooi simuleren dat die rompstijfheid gecreëerd wordt of bijvoorbeeld met een ketllebel in een tegenstelde beweging naar de zijkant dat je lijf steeds in die onvoorspelbaarheid wordt aangesproken, dan ben je bezig met je duelkracht te vergroten in een gym situatie.

Ga je planken, sla je de plank mis. Als je je duelkracht in ieder geval goed wilt trainen. De meest gemaakte fout is om voor een langere tijd in een bepaalde houding je rompstijfheid op te gaan zoeken.

Als we het hebben over coördinatie training onder weerstand richting duelkracht, dan hebben we te maken met rompstijfheid. Je moet je romp sterk en stijf kunnen houden tegen die verstoringen die onvoorspelbaar op je afkomen.

Die rompstijfheid wordt dan vaak vertaald van: we gaan planken.⠀

Op twee handen of één kant gaan we leunen en dan gaan we hem opbouwen van 10 sec naar 20 sec etc.

Daar sla je de ‘plank’ mee mis. In het veld, waar die rompstijfheid gevraagd wordt in een korte situatie, je weet niet wanneer het gaat gebeuren en je lijf moet reageren op de verstoring.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Bij planken weet je: ik ga nu in de houding liggen en ik ga alles vastzetten. Die tijd heb je niet in een duelsituatie op het veld, daar is het kort dat je moet reageren. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Die rompstijfheid moet je gaan opzoeken in situaties waarbij die rompstijfheid gevraagd wordt in een korte situatie.

Planken is voorspelbaar. Planken opzich zelf staand is niks mis mee, alleen als je het gaat vertalen van: dan wordt ik beter in het veld met die verstoring, daar kun je je vraagtekens bij zetten.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Wat je wel hebt met planken is een bepaalde bewustwording van ik moet niet alleen mijn buikspieren aanspannen, maar ook heel mijn romp aanspannen.

Ga aan de bak met de tips en ga sterker die duels in!

Wil jij serieus aan de slag met je duelkracht onder onze begeleiding? Klik hieronder!

Wil je dit artikel delen?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Deel via WhatsApp
Deel via e-mail